Speedplay – fantastiske pedaler

Speedplay er et verdenskjent amerikansk firma innenfor produksjon av sykkelpedaler. De er kjent for å være selskapet bak de første flate pedalene, og har gjort seg bemerket med innovativ og utradisjonell tankegang. Resultatet Bicycle_pedal,_quill_type,_early_1980s,_Campagnolo_SL_roadfinner vi i form av en helt utmerket linje pedaler som har en overbevisende tilknytning til de ansattes kjærlighet til sykkelsporten.

Dette er et firma som tenker på alle detaljer og benytter alt det kan av tilbakemeldinger fra testrytterne, som gjerne tilhører verdenseliten i sykling og har tilbrakt tusenvis av timer og kilometer på sykkelen under alle slags forhold.

Den første pedalen, Speedplay X, ble patentert i 1989 av Richard Bryne. To år senere ble firmaet til, og i 1992 kom Speedplay ut med en ny pedal kalt Frog, som var det letteste pedalsystemet av sin type på det tidspunktet. Allerede etter ett års eksistens hadde Speedplay med andre ord gjort seg gjeldende som en seriøs utfordrer til de eksisterende produsentene på dette området.

Ett av kjennetegnene til Speedplay er at pedalene er dobbeltsidige, det vil si at man kan feste skoen til både den ene og den andre siden av pedalen. I tillegg utmerker Speedplay seg ved at foten “flyter”, dvs. at den kan bevege seg sidelengs på pedalen. Dette gjør at belastningen på kneet og dets ledd- og korsbånd blir mindre.

Hovedkvarteret til Speedplay ligger i San Diego lengst sør i California i USA, helt nede mot grensa til Mexico. Her har de utviklet de kjente modellene, fra sagnomsuste X og Frog til Zero og Light Action, samt Drillium som er en pedal spesielt tilpasset for terrengsykling nedover bakke. Mange kjente ryttere har benyttet seg av disse pedalene, fra Cadel Evans, Jens Voigt og Fabian Cancellara til den aller mest kjente for oss, sørlendingen Thor Hushovd. Speedplay pedaler er også mye brukt av de beste utøverne i triatlon.