Ernæringsguide for syklister – karbohydratenes betydning
Det aller viktigste innenfor ernæring for sykling, spesielt konkurransesykling, er at du får i deg nok karbohydrater. Karbohydrater er det brennstoffet musklene dine benytter seg av når du skal prestere ditt ytterste. Dessverre er det ikke mulig for kroppen å oppbevare mer enn en begrenset mengde karbohydrater, i de fleste utøvere rundt 400 gram. Det er ikke nok til å prestere over tid, særlig på lengre distanser.
En total sprekk kan fort bli resultatet når kroppen din går tom for karbohydrater. Det skjer ikke så ofte, men de fleste har nok opplevd at det kan bli mer og mer slitsomt å holde det gående mot slutten av et ritt. Da er karbohydratreservene dine i ferd med å tømmes, og selv om det er litt igjen må kroppen din i større og større grad ta i bruk fettforbrenning for å holde musklene i gang. Det kan alltids være positivt for en som prøver å slanke seg, men bortimot katastrofalt i en konkurranse der du ønsker å ta ut alt og prestere ditt ytterste.
Tenk på hvor lett du føler deg i kroppen tidlig i et ritt, og hvor tungt det føles mot slutten. En god del av denne effekten skyldes at reservene av karbohydrater blir oppbrukt, og du bør derfor sørge for å fylle på med karbohydrater mens du sykler, særlig under konkurranser og lange eller ekstra intense treningsøkter. Å ha mye karbohydrater å gå på kan være forskjellen mellom prøvelse og ytelse.
Karbohydrater er i motsetning til fett og proteiner ikke essensielle næringsstoffer eller energikilder. Det går an å leve uten karbohydrater, og de siste årene har enkelte kostholdseksperter som Fedon Lindberg og Atkins foreslått at den beste måten å gå ned i vekt på er å greie seg uten karbohydratene. Dette er imidlertid ikke en farbar vei for en idrettsutøver eller for den saks skyld en mosjonssyklist som tar det litt alvorlig, disse er helt avhengige av å innta karbohydrater for å prestere.