Ernæringsguide for syklister – et spesifikt opplegg

Du har forhåpentligvis lest siden om karbohydratenes betydning for syklister, der det blir forklart at karbohydratene er det beste brennstoffet for en utøver eller mosjonist som skal prestere best mulig. Man får da lett inntrykk av at det er lurt å konsumere flest mulig karbohydrater under et rit eller en treningstur, men så enkelt er det dessverre ikke. Forskning viser nemlipeanuts-618547_960_720g at hvis du har i deg mer enn 60 gram karbohydrater i timen fra ordinære sportsdrikker, så vil ikke kroppen greie å absorbere det overskytende. Det er derfor High5 har utviklet en helt ny type sportsdrikk som gjør at du kan innta mer enn 60 gram OG likevel nyttiggjøre deg av de ekstra karbohydratene. Denne drikken er basert på 2:1 fruktose, og gjør at du kan absorbere hele 90 gram karbohydrater i timen.

I løpet av 5 timer på sykkelen kan du dermed ta inn hele 450 gram karbohydrater og utnytte det som brennstoff til musklene. Sammenlign det med de maksimalt 400 grammene som du kan kjøre inn i kroppen på forhånd, så skjønner du potensialet som ligger i en slik sportsdrikk. Selv om du ikke greier 90 gram, er det likevel viktig å få i seg mest mulig. Også 60 eller 70 gram gir mye bedre ytelse enn bare 20 – 30 gram som noen mosjonsryttere nøyer seg med. Jo mer du greier å ta inn – opp til grensen på 90 gram i timen – jo raskere greier du å sykle og jo lenger går det før du blir sliten.

I tillegg til karbohydrater kan det være greit å bruke koffein. En moderat dose koffein kan hjelpe deg å yte mer. Det virker stimulerende på nervesystemet, gir bedre årvåkenhet og konsentrasjon, og gjør at du føler deg mindre sliten. Så lenge du ikke tar for mye, vil ikke koffeinen føre til at du blir dehydrert. Det er imidlertid viktig å begrense bruken, fordi overdreven bruk av koffein regnes som doping i de fleste idretter.